Aanpak permanente bewoning in Drenthe

Wellicht gebruikt u zelf of verhuurd u een recreatie woning voor bewoning. Bewoning van een recreatiewoning is zonder (tijdelijke) afwijking van het bestemmingsplan, beheersverordening of gedoogbeschikking, nu niet toegestaan.

Er wordt tegen strijdige permanente bewoning van recreatie woningen veelal niet (actief) opgetreden. De laatste jaren wordt ook de ver- en aankoop van recreatiewoningen lastiger, omdat er geen hypotheek verstrekt wordt zonder passende (woon)bestemming.

Visie provincie Drenthe

Omdat verschillende recreatieparken in Drenthe kampen met het probleem van permanente bewoning heeft de provincie in de nieuwe omgevingsvisie aandacht hiervoor. De provincie steekt in op vitale recreatieterreinen  en trekt geld uit om de kwaliteit van recreatieparken te verbeteren. Ondernemers en gemeenten kunnen plannen indienen om een deel van dat geld te krijgen. Daarnaast stelt de provincie dat  dat recreatieterreinen die niet meer aan de eisen van de tijd voldoen een andere functie moeten krijgen of zelfs moeten verdwijnen. Veel gemeenten zijn hier mee aan de slag gedaan, waaronder Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld en De Wolden,

De Wolden  is de eerste gemeente waar het college en de gemeenteraad permanente bewoning wil toestaan.

Wat kunnen wij voor u betekenen?!

Omgevingsrecht Zuidema kan u ondersteunen en begeleiden in het proces voor kwaliteitsverbetering of transformatie. Meer weten neem gerust contact op voor meer informatie of om een kennismakingsgesprek kunnen inplannen.